COP Indonesië

Hieronder staan een aantal veelvoorkomende vragen

Als jouw vraag er niet bij staat, twijfel dan niet om contact met ons op te nemen.

De hoofdorganisator is de Petra Christian University. Zij selecteren in overleg met de lokale overheden de dorpen en gaan na wat de hulpvraag is. In overleg met de begeleiders van de andere hogescholen en universiteiten uit Zuid-Korea, Hongkong, Japan, Singapore, Nederland en Engeland worden de projecten gecoördineerd.
Nee, dit is helaas niet mogelijk. Omdat we ernaar streven alle projecten binnen de periode van COP Indonesië te hebben afgerond, is het van belang dat iedereen vanaf het begin zijn steentje bijdraagt. Daarnaast is het voor de groepssfeer en dynamiek belangrijk dat we gezamenlijk starten en kunnen afronden. Je vindt de start- en einddatum voor dit jaar op deze pagina: https://copindonesie.nl/het-project-2-2/.
Jazeker. Omdat we julllie de gelegenheid geven om zelf je ticket te boeken, kun je de reis ervoor en erna zelf invullen. Uiteraard helpen we jullie bij het vinden naar de juiste vliegtickets voor je.
Tijdens de voorbereidingsbijeenkomsten hebben wij tijd ingeroosterd om jullie te begeleiden in het vinden van je vliegticket. Zodoende kunnen er ook groepjes worden gevormd om samen mee te reizen. We kunnen trots vertellen dat er in de afgelopen jaren door deze aanpak nog nooit iemand die dat niet wilde alleen naar Indonesië heeft moeten vliegen.
Ja, de voorbereidingsbijeenkomsten zijn verplicht. Uit ervaring weten wij dat het noodzakelijk is dat je goed voorbereid aan deze reis begint en onze bijeenkomsten zorgen daar voor. We stellen de voorbereidingsbijeenkomsten dan ook niet alleen verplicht zodat je kennis kunt maken met het project en de cultuur, maar ook zodat we je kunnen begeleiden in het regelen van de praktische zaken zoals de inentingen, het visum, etc. Dit staat ook in het contract vermeld. Het komen naar de voorbereidingsbijeenkomst is bovendien goed voor de groepsvorming en het leren kennen van de andere deelnemers met wie je ook in een dorp kunt worden geplaatst.
Nee, in principe streven we ernaar dat je buiten de bijeenkomsten geen extra werk hebt van je voornemen om mensen in het buitenland te gaan helpen. Natuurlijk zijn er wel dingen die je zelf dient te organiseren buiten de bijeenkomsten om, zoals het boeken van een vliegticket, maar dit zien we niet als huiswerk :-). Waarschijnlijk is het ook dit jaar weer mogelijk om (vrijwillig) deel te nemen aan een taalcursus Indonesisch die door de begeleider Bob is geschreven. Als je die gaat doen, komt daar wel wat huiswerk bij.
Tijdens het project verblijf je in een gastgezin. Dit doe je samen met 1 of 2 andere deelnemers aan het programma. Daarvan is er in ieder geval altijd 1 Indonesische student die als tolk kan fungeren. Dat is wel zo fijn, al helpt het deelnemen aan een taalcursus ook al een beetje bij het verkleinen van de taalafstand.
Elke zondag heb je een dagje rust. Dit houdt in dat je niet hoeft te werken aan de fysieke projecten of eigen projecten. De Nederlandse begeleiding organiseert voor die zondagen een programma zodat alle Nederlandse deelnemers uit de verschillende dorpen elkaar even kunnen bijpraten en heb je de kans om in de stad even gebruik te maken van WIFI om het thuisfront te contacten. In verband met de ligging van de dorpen, is het niet mogelijk om zelf op pad te gaan. Naast de vrije zondagen is er ook 1 vrij weekend. Let op! Omdat het veel goedkoper is om ter plekke het programma voor de vrije zondagen te regelen, zijn de kosten voor de vrije zondagen en het weekend nog niet inbegrepen bij de projectkosten.
De Nederlandse begeleiding organiseert het vrije weekend voor alle Nederlandse deelnemers. Tijdens het vrije weekend krijg je de mogelijkheid om een aantal van de hoogtepunten van Java te bezoeken. In voorgaande jaren zijn we altijd naar Djokjakarta gegaan en hebben de Borobudur- en Pramabanan-tempel bezocht. Tijdens de voorbereidingsbijeenkomsten zullen we hier verder op in gaan. Het belooft een schitterende tocht te worden in ieder geval. Mocht je nog meer van Indonesië willen zien, kun je ook nog voor of na het project reizen.
De Nederlandse begeleiding handelt snel in geval van ziekte. Zij zullen dan ook, indien nodig, met je meegaan naar de dokter of het ziekenhuis. Er is in de meeste gevallen geen reden voor paniek. Vaak moeten studenten natuurlijk even wennen aan het verblijf in de tropen. De meeste deelnemers wennen hier heel snel aan.
COP Indonesië