COP Indonesië

Periode

Het project vindt plaats tijdens de zomervakantie (13 juli tot en met 7 augustus 2020): in het ontwikkelingsgebied Mojokerto, op Oost Java. In ons project is er alle ruimte voor deelnemers die samen met de andere internationale studenten aan de slag willen gaan om de dorpelingen in het gebied een helpende hand te bieden. 

Voorbereidingsbijeenkomsten

Wij weten uit eigen ervaring dat het erg belangrijk is dat je goed voorbereid op reis gaat. In de afgelopen jaren hebben we hard gewerkt aan een gedegen voorbereiding voor onze studenten. Dat doen we aan de hand van voorbereidingsbijeenkomsten die door studenten voor jullie hoog zijn gewaardeerd, blijkt uit onderzoek. Tijdens deze bijeenkomsten bereiden we je onder andere voor op de andere culturele gebruiken en leren we je hoe je met deze verschillen om kan gaan. Het project is zeker niet "super extreem", maar het kan natuurlijk spannend zijn om deze stap te zetten. Daar leer je ook mee omgaan. Daarnaast is er de mogelijkheid om je op te geven voor een kleine, effectieve taalcursus. Deze wordt naast de reguliere voorbereidingsbijeenkomsten georganiseerd voor COP-deelnemers die enthousiast te worden nog meer in het avontuur op te kunnen gaan. Uiteraard begeleiden we je tijdens de voorbereidingsbijeenkomsten ook bij de praktische zaken die bij de reis komen kijken, zoals het regelen van je ticket, vaccinaties, visum en reisverzekering. Doordat dit vanaf de start met de begeleiders gebeurt die je ook in Indonesië zullen begeleiden, kun je zeker en veilig instappen!

Start project

Uiterlijk op de gegeven aankomstdatum kom je aan in Surabaya, Indonesië. Je wordt door de begeleiding op het vliegveld opgewacht en gaat eerst met hen naar een hotel. Daar heb je de tijd om te acclimatiseren, te zwemmen en de eerste cultuur te snuiven. Op de Petra Christian University wordt er een openingsceremonie gehouden. Dit is in Azië een heel bekende en belangrijke gebeurtenis om de start van het project succesvol en harmonieus te laten zijn. Hierna vertrekt iedereen naar Mojokerto, waar je met de andere studenten uit je dorp een teambuilding zult doen. Vanaf daar ga je verder naar één van de geselecteerde dorpjes waar je de rest van de weken zult doorbrengen en je hard zult werken om het dorp als een betere plek achter te laten. Dit doe je uiteraard niet alleen, maar met de internationele studenten en de andere Nederlandse deelnemers.

Gedurende het project

Tijdens het project logeer je in het dorp bij een gastgezin: je Indonesische familie. Dichter bij de cultuur kun je niet komen! In het gezin wordt uitstekend voor je gezorgd. Er is in ieder gezin een student van Petra Christian University, die als tolk kan dienen.
In het dorp ga je aan de slag met studenten uit de eerder genoemde landen. Dat is een enorme uitdaging! Onze deelnemers die eerder meegingen, blijken hier ongelooflijk veel van te hebben geleerd. Je zult onderling grote verschillen ontdekken die soms lastig zijn, maar vormen een onvergetelijke ervaring die je de rest van je leven met je mee zult dragen!
Gedurende de weken werk je aan verschillende projecten die belangrijk zijn voor de gemeenschap en Petra Christian University voor aankomst al geselecteerd heeft. Er is ook ruimte om eigen projecten op te zetten en dingen te doen die jij zelf heel belangrijk vindt! Projecten bestaan uit fysiek en non-fysiek werk. Je kunt denken aan lesgeven aan de dorpskinderen, maar ook aan het klussen aan een moskee of tempel.

Werkdagen

Je werkt van maandag tot en met zaterdag aan de projecten in je dorp en hebt tussendoor natuurlijk vrije tijd in het dorp. Op zondag heb je een rustdag. De Nederlandse begeleiding organiseert voor die zondagen een programma zodat alle Nederlandse deelnemers uit de verschillende dorpen elkaar even kunnen bijpraten en heb je de kans om in de stad even gebruik te maken van WIFI om het thuisfront te contacten. In verband met de ligging van de dorpen is het niet mogelijk om zelf op pad te gaan. Naast de vrije zondagen is er een vrij weekend waarin we met alle Nederlandse deelnemers onder andere de Borobodur en de Jalan Malioboro in Yogyakarta zullen bezoeken, de toeristische hoogtepunten van Oost-Java!

Afsluiting

De laatste dag om alle projecten af te ronden vertrek je weer richting Surabaya waar je nog één nachtje in een hotel blijft slapen. Uiteindelijk wordt het project afgesloten op de Petra Christian University met een afsluitingsceremonie. Hierna zit het project erop en ben je vrij om te gaan en staan waar je wilt. Je zou hierna nog kunnen doorreizen naar bijvoorbeeld Bali of Lombok.