COP Indonesië

Periode

Het project vindt plaats tijdens de zomervakantie (16 juli t/m 9 augustus) in het ontwikkelingsgebied Mojokerto, Oost Java. In ons project is er ruimte voor maximaal dertig deelnemers uit Nederland die samen met de studenten uit de andere landen aan de slag gaan om de dorpelingen in het gebied een helpende hand te bieden door zowel fysieke als non-fysieke projecten uit te voeren. 

Voorbereidingsbijeenkomsten

Wij weten uit ervaring dat het erg belangrijk is dat je goed voorbereid op reis gaat. Voordat je met ons meegaat naar Indonesië krijg je in Nederland 9 voorbereidingsbijeenkomsten. Bij deze bijeenkomsten bereiden we je voor op de andere culturele gebruiken en leren we je hoe je met deze verschillen om kan gaan. Je krijgt ook een een praktische taalcursus aangeboden zodat je in Indonesië een woordje Bahasa Indonesia kunt spreken. Daarnaast begeleiden we je tijdens de voorbereidingsbijeenkomsten in de praktische zaken, zoals het regelen van je vaccianties, visum en reisverzekering.

Start project

Op uiterlijk 16 juli kom je aan in Surabaya, Indonesië. Je wordt door de begeleiding van het vliegveld gehaald en hebt een dagje om te acclimatiseren in een hotel. Op de Petra Christian University wordt er eerst een openingsceremonie gehouden. Dit is in Azië een heel bekend en belangrijke gebeurtenis. Hierna word je door ons naar Mojokerto gebracht, waar vandaan je verder reist naar één van de 6 geselecteerde dorpjes waar je de rest van de weken zult doorbrengen en je hard zult werken om het dorp als een betere plek achter te laten.

Gedurende het project

Tijdens het project logeer je in het dorp bij een gastgezin: je Indonesische familie. Dichter bij de cultuur kun je niet komen! In het gezin wordt uitstekend voor je gezorgd. Er is in ieder gezin een student van Petra Christian University, die als tolk kan dienen.
In het dorp ga je aan de slag met studenten uit de eerder genoemde landen. Dat is een enorme uitdaging! Onze deelnemers die eerder meegingen, blijken hier ongelooflijk veel van te hebben geleerd. Je zult onderling grote verschillen ontdekken die soms lastig zijn, maar vormen een onvergetelijke ervaring die je de rest van je leven met je mee zult dragen!
Gedurende de weken werk je aan verschillende projecten die belangrijk zijn voor de gemeenschap en Petra Christian University voor aankomst al geselecteerd heeft. Er is ook ruimte om eigen projecten op te zetten en dingen te doen die jij zelf heel belangrijk vindt! Projecten bestaan uit fysiek en non-fysiek werk. Je kunt denken aan lesgeven aan de dorpskinderen, maar ook aan het klussen aan een moskee of tempel.

Werkdagen

Je werkt van maandag tot en met zaterdag aan de projecten in je dorp. Op zondag heb je een rustdag. De Nederlandse begeleiding organiseert voor die zondagen een programma zodat alle Nederlandse deelnemers uit de verschillende dorpen elkaar even kunnen bijpraten en heb je de kans om in de stad even gebruik te maken van WIFI om het thuisfront te contacten. In verband met de ligging van de dorpen is het niet mogelijk om zelf op pad te gaan. Naast de vrije zondagen is er is een vrij weekend waarin we met alle Nederlandse deelnemers onder andere de Borobodur en de Prambanan zullen bezoeken. 

Afsluiting

De laatste dag om alle projecten af te ronden is 7 augustus. Op 8 augustus vertrek je weer richting Surabaya waar je nog één nachtje in een hotel blijft slapen om weer uitgerust op reis te kunnen gaan. Op 9 augustus wordt het project afgesloten op de Petra Christian University met een afsluitingsceremonie. Hierna zit het project erop en ben je vrij om te gaan en staan waar je wilt. Je zou hierna nog kunnen doorreizen naar bijvoorbeeld Bali of Lombok. 

 

Klik hier voor de flyer van COP 2016.