COP Indonesië

Periode

Het project vindt dit jaar plaats tijdens de zomervakantie (van 13 juli tot en met 3 augustus 2023). Je verblijft als deelnemer in een dorpje in het ontwikkelingsgebied Mojokerto, op Oost-Java, Indonesië.
In ons project is er alle ruimte voor deelnemers die samen met de andere internationale studenten aan de slag willen gaan om de dorpelingen in het gebied een helpende hand te bieden. 

Voorbereidingsbijeenkomsten

Uit ervaring weten we dat het erg belangrijk is dat je goed voorbereid aan zo'n reis als de onze begint. Het project is zeker niet "super extreem", maar het kan natuurlijk spannend zijn om een stap als deze te zetten, zeker als je hier nog geen ervaring mee hebt. In de afgelopen jaren hebben we daarom hard gewerkt aan een gedegen voorbereiding voor onze deelnemers. Dat voorbereiden doen we aan de hand van voorbereidingsbijeenkomsten. Door onderzoek weten we dat deze bijeenkomsten hoog door oud-deelnemers worden gewaardeerd, omdat ze ontzettend leerzaam en ook helpend zijn in Indonesië. Tijdens de bijeenkomsten bereiden we je onder andere voor op de andere culturele gebruiken die je tegenkomt in Indonesië. En daarnaast leren we je hoe je met deze verschillen kunt omgaan. Daarnaast is er de mogelijkheid om je op te geven voor een kleine, effectieve taalcursus. Deze wordt speciaal georganiseerd voor COP-deelnemers die enthousiast worden van het idee hun culturele ervaring te kunnen verdiepen en die het leuk vinden om enkele gesprekjes met het gastgezin te kunnen voeren (maar is niet verplicht). Uiteraard begeleiden we je tijdens de bijeenkomsten ook bij alle praktische zaken, zoals het regelen van je ticket, inentingen, visum en reisverzekering. Doordat dit vanaf de start met de begeleiders gebeurt die je ook in Indonesië zullen begeleiden, kun je zeker en veilig instappen!

Start project

Hoe zit het project in elkaar? Uiterlijk op de hierboven beschreven startdatum kom je aan in Surabaya, Indonesië. Je wordt door de begeleiding op het vliegveld opgewacht en wordt naar een hotel gebracht. Daar heb je de tijd om even te acclimatiseren, te zwemmen en de eerste cultuur te snuiven. Vervolgens wordt er op de Petra Christian University een openingsceremonie gehouden. Dit is in Azië een heel bekende en belangrijke gebeurtenis om de start van het project succesvol en harmonieus te laten zijn. Daarna vertrekt de gehele groep deelnemers, inclusief de internationale deelnemers, naar Mojokerto, waar je met de andere studenten uit je dorp een teambuilding zult doen. Vanaf daar ga je verder naar één van de geselecteerde dorpjes waar je de rest van de weken zult doorbrengen en je hard zult werken om het dorp als een betere plek achter te laten. Dit doe je uiteraard niet alleen, maar met de internationale studenten en de andere Nederlandse deelnemers.

Gedurende het project

Tijdens het project logeer je in het dorp bij een gastgezin: je Indonesische familie. Dichter bij de cultuur kun je niet komen! In het gezin wordt uitstekend voor je gezorgd. Er is in ieder gezin een student van Petra Christian University, die als tolk kan dienen.
In het dorp ga je aan de slag met studenten uit de eerder genoemde landen. Dat is een enorme uitdaging! Onze deelnemers die eerder meegingen, blijken hier ongelooflijk veel van te hebben geleerd. Je zult onderling grote verschillen ontdekken die soms lastig zijn, maar vormen een onvergetelijke ervaring die je de rest van je leven met je mee zult dragen!
Gedurende de weken werk je aan verschillende projecten die belangrijk zijn voor de gemeenschap en Petra Christian University voor aankomst al geselecteerd heeft. Er is ook ruimte om eigen projecten op te zetten en dingen te doen die jij zelf heel belangrijk vindt! Projecten bestaan uit fysiek en non-fysiek werk. Je kunt denken aan lesgeven aan de dorpskinderen, maar ook aan het klussen aan een moskee of tempel.

Werkdagen

Je werkt van maandag tot en met zaterdag aan de projecten in je dorp en je hebt tussendoor natuurlijk ook veel 'vrije tijd' in het dorp. Op zondag heb je een rustdag. De Nederlandse begeleiding organiseert voor de zondagen een programma zodat alle Nederlandse deelnemers uit de verschillende dorpen elkaar even kunnen bijpraten en heb je de kans om in de stad even gebruik te maken van WIFI om het thuisfront te contacten. In verband met de ligging van de dorpen is het niet mogelijk om zelf op pad te gaan. Naast de vrije zondagen is er een vrij weekend waarin we met alle Nederlandse deelnemers onder andere de Borobodur en de Jalan Marlioboro in Yogyakarta zullen bezoeken, de toeristische hoogtepunten van Oost-Java!

Afsluiting

Na de laatste dag in het dorp, waarbij alle projecten doorgaans geheel zijn afgerond, vertrek je weer richting Surabaya waar je nog één nachtje in een hotel blijft slapen. Uiteindelijk wordt het project afgesloten op de Petra Christian University met een afsluitingsceremonie. Hierna zit het project erop en ben je vrij om te gaan en staan waar je wilt. Je zou hierna nog kunnen doorreizen naar bijvoorbeeld Bali, Lombok, Maleisië.