COP Indonesië

Internationale ontwikkelingssamenwerking

COP Indonesië is een internationaal project dat wordt georganiseerd door onze partneruniversiteit Petra Christian University uit Surabaya. 
Het project is bedoeld om de plattelandsbevolking op Oost-Java een helpende hand te bieden. Samen met de dorpsbevolking werken de deelnemers samen aan een aantal projecten om het dorp waarin ze verblijven te verbeteren. Elk jaar worden er ongeveer zes dorpen die hulpbehoevend zijn, geselecteerd.
Het project loopt al sinds 1999 en is een groot succes vanwege de internationale samenwerking tussen studenten wereldwijd. Je werkt niet alleen samen met Indonesiërs, maar ook met studenten uit Hong Kong, Korea, Japan en Engeland. Dit maakt het project niet alleen heel bijzonder, maar ook heel erg leuk! Naast het proberen de lokale bevolking te helpen, leer je ook elkaars cultuur te begrijpen en waarderen. Je maakt deel uit van een multicultureel geheel waarmee je altijd voor verrassende, hilarische, onberekenbare, soms frustrerende, maar vooral onvergetelijke situaties komt te staan!

Petra Christian University

Petra Christian University in Surabaya heeft een afdeling die het hele jaar bezig is met de voorbereidingen van het project. Zij selecteren de verschillende dorpen en gastgezinnen. De afdeling werkt samen met de begeleiding van de andere landen. De Petra Christian University zet in overleg met de lokale overheden en dorpsbewoners projecten op op het gebied van gezondheidszorg, onderwijs en/of economisch ontwikkeling. Hierbij kan worden gedacht aan het bouwen van sanitaire voorzieningen, maar ook bijvoorbeeld het renoveren van scholen of gebedshuizen.

Nederlandse begeleiding

De begeleiding voor COP dit jaar is in handen van Bob Blinkhof, Yvette Proost en Lauren Klop. Dit is een team met vele jaren ervaring op het gebied van ontwikkelingswerk in Indonesië. Zij zullen in samenwerking met de begeleiders uit de andere landen de projecten coördineren en de Nederlandse deelnemers begeleiden. Bob, Yvette en Debbie verblijven centraal gelegen tussen de dorpen en bezoeken de dorpen en deelnemers. In het geval van ziekte of problemen zal de begeleiding snel handelen. Als er problemen of vragen zijn op het moment dat zij niet in de dorpen zijn, kan de leiding uiteraard altijd worden opgeroepen.

Bewonder de cultuur